McKinney York Architects

Contact

Valley Residence

scroll View Description

Embracing the natural features of the dynamic landscape on this wooded West Lake Hills lot, this house for a family of four engages the senses with simple forms, use of local limestone, and a strong connection to the outdoors. The steeply sloping site informed the design strategy by locating living spaces and the master suite on the entry level with the children’s bedrooms and play areas tucked on the floor below.

Beginning at the entryway, the L-shaped roof canopy shelters the front porch and frames a view of the front yard filled with mature trees. Entering through an oversize pivot door, the open floor plan creates a playful loop throughout the home, making it ideal for entertaining friends and raising a family. A minimal palette of warm greys and soft whites provides a calming and serene environment. Expansive windows and sliding glass doors on both levels flood the 4500 square feet of living space with natural light and offer the family panoramic views down into the valley every day. Multi-level terraces with seating areas and a swimming pool step down to the backyard integrating natural elements with the built environment.

Close